Job Skill Recipes: Ένα ταξίδι γνώσεων και καλών πρακτικών από Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Λετονίας για την εργασιακή ενδυνάμωση των άστεγων και ευάλωτων ατόμων!
Αυτός ο Δεκέμβριος σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολύ καινοτόμου προγράμματος, με τίτλο “Job Skill Recipes: Different approaches to developing skills to access the labor market”, που υλοποιήθηκε για 1 χρόνο από 3 Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς: την Ithaca στην Ελλάδα, την Informatici Senza Frontiere στην Ιταλία και την Zelsirdibas Misija Dzivibas Ediens στη Λετονία.
Οι 3 Οργανώσεις βρέθηκαν «κοντά», παρά τη χιλιομετρική απόσταση και τις διαφορετικές κουλτούρες που φαινομενικά τις χωρίζουν, και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανταλλάξουν γνώσεις, μεθοδολογίες, και καλές πρακτικές.
Στόχος; Η ανάπτυξη δεξιοτήτων για άστεγους και άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ως προς: α) την πρόσληψή τους σε ένα προστατευτικό αλλά απαιτητικό περιβάλλον μέχρι να είναι έτοιμοι να βρουν εργασία μόνοι τους, β) την παροχή εργασιακής συμβουλευτικής σε ευάλωτα άτομα, γ) την εμπλοκή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, και δ) την παροχή κατάρτισης μη τυπικής εκπαίδευσης.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, Τύπος Δράσης: KA210-VET – Small-scale partnerships in vocational education and training. Μέσα από το έργο, οι Οργανώσεις είχαν την ευκαιρία, μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων, να καθιερώσουν έναν ανοιχτό και δομημένο διάλογο μεταξύ τους, πραγματοποιώντας τακτικές συναντήσεις και επιτόπιες επισκέψεις, να γνωρίσουν ο ένας το έργο του άλλου και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα εργαλεία τους.
Οι 3 Οργανισμοί ξεκίνησαν να ερευνούν και να αναλύουν όλες τις υφιστάμενες μεθοδολογίες, και στη συνέχεια ακολούθησαν επιτόπιες επισκέψεις των Οργανώσεων και στις 3 χώρες. Τα ταξίδια στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Λετονία, έφεραν πολύ σημαντικά αποτελέσματα: Οι Εκπρόσωποι των Οργανώσεων που έλαβαν μέρος, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν προσωπική εμπειρία για το έργο και τη μεθοδολογία των υπολοίπων εταίρων, να συναντηθούν με άλλες συνεργαζόμενες Οργανώσεις, να παρακολουθήσουν workshops, να μιλήσουν με άτομα από ευάλωτες ομάδες και να ενδυναμώσουν την καλή συνεργασία και τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους.
Αποκορύφωμα όλων των δραστηριοτήτων ήταν η δημιουργία 3 εξαιρετικά επιτυχημένων, πιλοτικών δράσεων: 1 από κάθε Οργάνωση στη χώρα της. Οι 3 Οργανώσεις εξέλιξαν την υπάρχουσα μεθοδολογία τους με βάση όσα έμαθαν από τους υπόλοιπους εταίρους κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, και διαμόρφωσαν νέες δράσεις για τους ωφελούμενούς τους, με στόχο να τους προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη και πιο εστιασμένη υποστήριξη:
• Η Ithaca στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από τις πρακτικές της Ιταλικής Οργάνωσης Informatici Senza Frontiere, υλοποίησε ένα Σεμινάριο, με τίτλο “Smartphones & How to Use them” για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, σε άστεγους και ευάλωτους συνανθρώπους μας ηλικίας 43+, δεξιότητες πολύτιμες στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας.
• Η Informatici Senza Frontiere στην Ιταλία, προσαρμόζοντας στοιχεία της μεθοδολογίας της Ελληνικής Οργάνωσης Ithaca, προχώρησε στην ένταξη 1 πρώην φυλακισμένου ατόμου στο εθελοντικό σώμα της Οργάνωσης, παρέχοντάς του υποστήριξη για την ομαλή προσαρμογή του στο πλαίσιο της Οργάνωσης, την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά και την παροχή mentoring από πλευράς του σε άλλο εθελοντή – άτομο με αναπηρίες.
• Η Zelsirdibas Misija Dzivibas Ediens στη Λετονία, χρησιμοποίησε εργαλεία της Ιταλικής Οργάνωσης Informatici Senza Frontiere και δημιούργησε μία ψηφιακή πλατφόρμα, για να μπορέσει να ενισχύσει το δίκτυο των εθελοντών της, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους και καλύπτοντας έτσι περισσότερες και πολύπλευρες ανάγκες της Οργάνωσης.
Απώτερος στόχος της Ithaca, της Informatici Senza Frontiere και της Zelsirdibas Misija Dzivibas Ediens είναι όχι μόνο η συνεχής βελτίωση των δικών τους υπηρεσιών υποστήριξης αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και φορέων για τα ευρήματά τους και τις νέες μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για την ολιστική υποστήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Αυτός ο στόχος έγινε πράξη με 2 τρόπους:
• Δημιουργήθηκε από τις 3 Οργανώσεις ένα General Guidebook του Προγράμματος Job Skill Recipes. Το General Guidebook αναλύει τις μεθοδολογίες και εξηγεί βήμα βήμα την διαδικασία υλοποίησης των πιλοτικών δράσεων και τα αποτελέσματά τους. Βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες των 3 Οργανώσεων και είναι δωρεάν διαθέσιμο για όλους τους φορείς που θα ήθελαν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν αντίστοιχες δράσεις για να ενισχύσουν το έργο τους και να υποστηρίξουν ακόμα πιο
αποτελεσματικά τους ωφελούμενούς τους.
• 112 Εκπρόσωποι Οργανώσεων και φορέων και από τις 3 χώρες της Ευρώπης είχαν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν στη Διαδικτυακή Εκδήλωση του Προγράμματος στις 18 Δεκεμβρίου 2023, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του Προγράμματος. Εκεί παρουσιάστηκαν όλα τα σημαντικά ορόσημα του Προγράμματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανταλλαγή καλών πρακτικών κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, στις πιλοτικές δράσεις και στο General Guidebook.
Κλείνοντας αυτή η χρονιά, ολοκληρώνεται και το Πρόγραμμα, αφήνοντας όμως πίσω του ισχυρό αποτύπωμα
στις Οργανώσεις που έλαβαν μέρος αλλά και ευρύτερα στην Κοινωνία των Πολιτών!
Η Ithaca, η Informatici Senza Frontiere και η Zelsirdibas Misija Dzivibas Ediens, χάρη στην ενεργή συμμετοχή τους και στην ανεξάντλητη διάθεσή τους να προσφέρουν τα μέγιστα, οικοδόμησαν ισχυρές σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης, διεύρυναν τους ορίζοντές τους, ανέπτυξαν ουσιαστικές δράσεις με τρόπους που δεν είχαν φανταστεί, και έθεσαν τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες που θα τις βοηθήσουν να κάνουν πράξη το όραμά τους: μία κοινωνία πιο δίκαιη που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους!
Σημείωση για τους Συντάκτες:
Λίγα λόγια για την Ithaca:
H Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Ithaca ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων και οικογενειών. H Ithaca λειτουργεί την, 1 η στην Ευρώπη, Κινητή Μονάδα Πλυντηρίου ρούχων για τον άστεγο πληθυσμό και προσφέρει υπηρεσίες εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης, με στόχο τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται και την τελική ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σχεδόν 10.000 άστεγους και ευάλωτους συνανθρώπους μας σε ανάγκη.
Επικοινωνήστε μαζί μας: +30 211 0016043, info@ithacalaundry.gr
Λίγα λόγια για την Informatici Senza Frontiere:
Ο Οργανισμός Informatici Senza Frontiere APS γεννήθηκε στα τέλη του 2005 από την ιδέα μιας ομάδας Ιταλών στελεχών στον τομέα της πληροφορικής, που αποφάσισαν να βάλουν τις γνώσεις τους σε ένα έργο για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, στην Ιταλία και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα, διαθέτει 13 περιφερειακά γραφεία, 350 μέλη και 130 εθελοντές που χρησιμοποιούν τις δεξιότητες και την τεχνολογία τους, για να προσφέρουν υποστήριξη σε όσους ζουν σε καταστάσεις φτώχειας και περιθωριοποίησης και ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης σε μειονεκτούσες ομάδες. Μέσω του Φεστιβάλ ISF, ο ISF προσκαλεί όλους να προβληματιστούν σχετικά με τη συνειδητή και ηθικά υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας. Διαβάστε περισσότερα στο: www.informaticisenzafrontiere.org.
Λίγα Λόγια για την Zelsirdibas Misija Dzivibas Ediens:
Το «Food for Life» είναι μια φιλανθρωπική κουζίνα που λειτουργεί από το 1990, κάθε εργάσιμη ημέρα στις 9:00 π.μ. Περισσότερα από 200 ζεστά δωρεάν γεύματα διανέμονται κάθε μέρα. Μαζί με ζεστό φαγητό, οι άποροι λαμβάνουν και
ψωμί, καθώς και προσυσκευασμένα φρούτα και λαχανικά. Τις Κυριακές πραγματοποιείται στις 16:00 ζεστό γεύμα στο «Food for life» και μοιράζονται παράλληλα και είδη πρώτης ανάγκης σε απόρους. Χάρη στην υποστήριξη των χορηγών, οι εθελοντές μπορούν να ετοιμάζουν πλούσια ζεστά γεύματα, χυλό, ζυμαρικά, ρύζι μαγειρεμένα με φρέσκα λαχανικά για τους άπορους σε πολλές εστίες υγραερίου κουζίνας. Το πιο δημοφιλές γλυκό πιάτο είναι η σούπα ψωμιού με μπανάνες.
Τhe material of the project reflects only the author’s views. The European Commission’s support for the production of this publication does
not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission or the Hellenic National
Agency cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.