Σχετικά με εμάς

Ίδρυση

Η Μ.Κ.Ο. Ithaca ιδρύθηκε από τρεις φοιτητές, τον Θάνο Σπηλιόπουλο, τον Φάνη Τσόνα και την Ανδήλη Ραχούτη. Εμπνεόμενοι από μία παρόμοια δράση στην Αυστραλία, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων για τους αστέγους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Στις 5 Απριλίου 2016, η ιδέα μας είχε πλέον πάρει σάρκα και οστά, αφού τότε το κινητό πλυντήριο της Ithaca βγήκε για πρώτη φορά πιλοτικά στους δρόμους της Αθήνας. Από τον Ιανουάριο 2017 η ομάδα μας άρχισε να αναπτύσσεται λειτουργώντας πλέον σε καθημερινή βάση, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε τις πρώτες θέσεις εργασίας μέσα στην οργάνωση, τις οποίες προσέφερε σε ανθρώπους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Από το 2017 μέχρι σήμερα, η υποστήριξη της Ithaca δεν έχει παραμείνει μόνο στις υπηρεσίες υγιεινής αλλά έχει περάσει σε ένα ολιστικό μοντέλο.

Το 2021, ξεκίνησε τη λειτουργία της Κοινωνική Υπηρεσία, στο πεδίο δράσης, η οποία παρέχει ακόμα και σήμερα ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες.
Από το 2021 αναπτύχθηκε και το πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής, απευθυνόμενο όχι μόνο σε εργαζόμενους της Ithaca, αλλά σε ευάλωτες ομάδες που προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Χρονολόγιο

2015
Ίδρυση Ithaca

Social Impact Award

2016
Πιλοτική Δράση

Social Innovation Tournament

2017
Καθημερινή Λειτουργία

Καθημερινή Λειτουργία Κινητής Μονάδας / Πρώτες Θέσεις Εργασίας / Πρόγραμμα Εργασιακής Απασχόλησης Ithaca

2020
Πολυδύναμο

Λειτουργία στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων

2021
Κοινωνική Υπηρεσία

Λειτουργία Κοινωνικής Υπηρεσίες στο πεδίο δράσης

2021
Εργασιακή Συμβουλευτική

Πρόγραμμα Εργασιακής Συμβουλευτικής σε άτομα από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες

2021
Καμπάνια Ευαισθητοποίησης

Καμπάνια Ευαισθητοποίησης με πορτραίτα αστέγων

2022
Εργασιακή Ενδυνάμωση

Διοργάνωση Εργαστηρίων Εργασιακής Ενδυνάμωσης για ωφελούμενους του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία”

2023
Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία

Το Όραμά μας

Το όραμά μας είναι η αύξηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και η μείωση των κοινωνικών αποκλεισμών, ώστε οι άνθρωποι που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ξαναβρούν την Ιθάκη τους.

Η Αποστολή μας

Αποστολή της Ithaca είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω των υπηρεσιών υγιεινής, η επανένταξη των ευάλωτων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, και η ευαισθητοποίηση  των πολιτών για το πρόβλημα της αστεγίας και της φτώχειας.

Πυλώνες Δράσης

Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι από τα βασικά κοινωνικά αγαθά είναι πολυσύνθετα. Έτσι, στόχος της ομάδας μας είναι να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο υποστήριξης σε αυτούς τους συμπολίτες μας.

Για το σκοπό αυτό, η δράση μας αναπτύσσεται σε 3 βασικούς πυλώνες, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται για να προσφέρουν σε ανθρώπους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να ξαναβρούν την Ιθάκη τους.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγιεινής προς ανθρώπους που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Η υγιεινή αποτελεί τη βάση του έργου μας, καθώς, πιστεύουμε πως η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες.

Η Ithaca, με όχημα την Κινητή Μονάδα πλυντηρίου ρούχων, απασχολεί άτομα από ευάλωτες ομάδες με στόχο την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη. Με προγράμματα εργασιακής συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης και διασύνδεσης με εταιρείες και οργανισμούς, η ομάδα της Ithaca ολοκληρώνει μία διαδικασία ουσιαστικής και ολιστικής παρέμβασης με τελικό στόχο τη μόνιμη απορρόφηση των ωφελούμενων του προγράμματος στην αγορά εργασίας.

Ο τρίτος πυλώνας, αφορά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού όσο και της Πολιτείας γύρω από το ζήτημα της έλλειψης στέγης. Με τη δημιουργία εκστρατειών, τη συμμετοχή σε δίκτυα και τις τοποθετήσεις απευθυνόμενοι προς κάθε αρμόδιο όργανο, η Ithaca διεκδικεί και συνηγορεί υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών, των υπηρεσιών και της πρόσβασης όλων των ανθρώπων, σε όλα τα βασικά αγαθά.