Δράσεις, Συνηγορία

Μαζί για τον άνθρωπο και τη φύση: H Ithaca στην Εύβοια!

Σαν Ithaca βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Εύβοιας και ανταποκριθήκαμε αστραπιαία ως αρωγοί στο δύσκολο έργο τους.

Με πρωτοβουλία των Global Shapers Athens Hub μέσα σε πολύ άμεσο χρονικό διάστημα συλλέχθηκαν σημαντικά είδη ανάγκης για τη σωματική και υγειονομική προστασία των ανθρώπων που εργάζονταν στο πεδίο κατάσβεσης των δασικών περιοχών, όπως γάντια, φακοί κεφαλής, ειδικές μάσκες με φίλτρο και κουτιά πρώτων βοηθειών, τα οποία μεταφέρθηκαν με την κινητή μονάδα της Ithaca.
Επιπροσθέτως, καταφέραμε σε δεύτερο χρόνο να συγκεντρώσουμε χρήματα, να αγοράσουμε και να παραδώσουμε πρόσθετο εξοπλισμό στους εθελοντές δασοπυροσβέστες της Εύβοιας, εφοδιάζοντάς τους με ακόμα περισσότερες ποσότητες παρόμοιων ειδών για την προστασία τους. Ευχαριστούμε ειλικρινά όλες και όλους που στάθηκαν σύμμαχοί μας σε αυτή τη προσπάθεια αγοράς των ειδών, αλλά και εκείνους που αναγνώρισαν τη συνδρομή μας, όπως ο κύριος Βαγγέλης από το Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων όταν μας είπε:

Σας ευχαριστούμε για το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια να σκεφτείτε πόση ανάγκη είχαμε αυτόν τον εξοπλισμό. Είστε οι μόνες οργανώσεις που μετά από πέντε χρόνια μάς φέρατε τα απαραίτητα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις καταστροφές.

Τέλος, πραγματοποιήσαμε μία ακόμα επίσκεψη,  ακούσαμε και καταγράψαμε τις εμπειρίες των κατοίκων της περιοχής, ως ένα πρώτο είδος κοινωνικής έρευνας πεδίου για ενδεχόμενες ανάγκες. Εκφράσεις όπως, δεν θέλουμε ελεημοσύνη, θέλουμε την ζωή μας πίσω, να δουλεύουμε σκληρά όπως πριν, αλλά να τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας ή τα δάση ήταν η ζωή μας, αλλά θα μείνουμε εδώ να παλέψουμε για το αύριο, μένουν ακόμα χαραγμένες και αποτελούν έναν φάρο κινητοποίησης και στοχοπροσήλωσης σε καθημερινή βάση για εμάς στην Ithaca.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνοδοιπόρους μας της Emfasis Foundation και τον Desmos που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτό το ταξίδι ανθρωπιάς.

Κείμενο: Στέφανος Βέλμαχος Μπόνος