Μαζί για τον άνθρωπο και τη φύση: H Ithaca στην Εύβοια!

Σαν Ithaca βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Εύβοιας και ανταποκριθήκαμε αστραπιαία ως αρωγοί στο δύσκολο έργο τους.

Με πρωτοβουλία των Global Shapers Athens Hub μέσα σε πολύ άμεσο χρονικό διάστημα συλλέχθηκαν σημαντικά είδη ανάγκης για τη σωματική και υγειονομική προστασία των ανθρώπων που εργάζονταν στο πεδίο κατάσβεσης των δασικών περιοχών, όπως γάντια, φακοί κεφαλής, ειδικές μάσκες με φίλτρο και κουτιά πρώτων βοηθειών, τα οποία μεταφέρθηκαν με την κινητή μονάδα της Ithaca.
Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την ίδια ομάδα ανθρώπων καταφέραμε να συγκεντρώσουμε χρήματα αγοράζοντας και παραδίνοντας απαραίτητο εξοπλισμό στους εθελοντές δασοπυροσβέστες της Εύβοιας για την προστασία τους. Ευχαριστούμε ειλικρινά όλες και όλους που στάθηκαν σύμμαχοί μας σε αυτή τη προσπάθεια και αναγνώρισαν τη συνδρομή, όπως ο κύριος Βαγγέλης από το Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων όταν μας είπε: Σας ευχαριστούμε για το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια να σκεφτείτε πόση ανάγκη είχαμε αυτόν τον εξοπλισμό. Είστε οι μόνες οργανώσεις που μετά από πέντε χρόνια μάς φέρατε εξοπλισμό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις καταστροφές.

Η τιμή και η συγκίνηση είναι οι μόνες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τη στιγμή!

Στo ;ίδιο πλαίσιο και και σε μία ακόμη επίσκεψή μας,  ακούσαμε και καταγράψαμε τις εμπειρίες των κατοίκων της περιοχής, ως ένα πρώτο είδος κοινωνικής έρευνας πεδίου για ενδεχόμενες ανάγκες. Εκφράσεις όπως, Δεν θέλουμε ελεημοσύνη. Θέλουμε την ζωή μας πίσω, να δουλεύουμε σκληρά όπως πριν, αλλά να τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας ή Τα δάση ήταν η ζωή μας. Αλλά θα μείνουμε εδώ να παλέψουμε για το αύριο, μένουν ακόμα χαραγμένες και αποτελούν έναν φάρο κινητοποίησης και στοχοπροσήλωσης σε καθημερινή βάση για εμάς στην Ithaca. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνοδοιπόρους μας της Emfasis Foundation που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι ανθρωπιάς.

Κείμενο: Στέφανος Βέλμαχος Μπόνος

Η Κοινωνική Υπηρεσία της Ithaca

Κάτι νέο συμβαίνει στην Ithaca!

Καθώς η ομάδα μας μεγαλώνει και οι υπηρεσίες μας συνεχώς αυξάνονται, το κινητό πλυντήριο αποκτά νέες αρμοδιότητες. Ήδη από το 2017, ως γνωστόν, λειτουργούμε και με σκοπό την εργασιακή εκπαίδευση και επανένταξη ατόμων που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε ξεκινήσει τη νέα υπηρεσία μας με τη βοήθεια της Κοινωνικής Λειτουργού της οργάνωσης. Η Ναταλία προσφέρει ώρες της καθημερινότητας της για να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Ithaca, οι οποίοι πέρα από εργασιακή εκπαίδευση λαμβάνουν και εξατομικευμένη συμβουλευτική, στοχεύοντας σε μία ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνική σφαίρα και εργασία. Θέλοντας να τους προετοιμάσουμε για τα επόμενα βήματα στη ζωή τους και για τον εργασιακό χώρο, διοργανώνουμε σεμινάρια σύνταξης βιογραφικών σημειωμάτων με απλά βήματα, καθώς επίσης μοιραζόμαστε χρήσιμες συμβουλές για τη διαδικασία των επερχόμενων συνεντεύξεων εργασίας.

Όμως η Κοινωνική Υπηρεσία δεν περιορίζεται στο πλαίσιο των εργαζομένων. Η Ναταλία δραστηριοποιείται και στο πεδίο δράσης μας, κάθε Τρίτη & Πέμπτη στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου ερχόμενη σε επαφή με τους ωφελούμενους των υπηρεσιών μας, επεξεργάζεται τα αιτήματά τους και καταγράφει τις ανάγκες τους κάνοντας παραπομπές σε ανάλογες οργανώσεις, δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες. Τους υποστηρίζει και η ίδια σε πολλά από αυτά.

Για εμάς, η υποστήριξη είναι μία σύνθετη έννοια και την προσφέρουμε απλόχερα σε όσους τη χρειάζονται.

Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αθήνα, 13/4/2021

H μη κερδοσκοπική Οργάνωση Ithaca ιδρύθηκε το 2015 και στοχεύει στην επανένταξη και στη αύξηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων. H Ithaca λειτουργεί την, πρώτη στην Ευρώπη, κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων παρέχοντας υπηρεσίες υγιεινής ενώ προσφέρει θέσεις εργασίας σε ανθρώπους από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 6000+ ανθρώπους, συμπληρώνοντας πάνω από 20.000 επισκέψεις, παραδίδοντας 100.000+ κιλά καθαρών ρούχων.

Η Ithaca πραγματοποιεί συνεργασίες οι οποίες βασίζονται σε ένα κοινό όραμα, το οποίο αφορά την πλήρη επανένταξη αστέγων και κοινωνικά ευάλωτες ομάδων. 

Είναι, λοιπόν, μεγάλη μας χαρά και τιμή να έχουμε επιλεγεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως η μοναδική ΜΚΟ στην Ελλάδα που έλαβε μία εκ των δωρεών του Ιδρύματος, που προσφέρει στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του για την πανδημία covid-19.

Η δωρεά του ΙΣΝ, θα ενισχύσει το πρόγραμμα εργασιακής επανένταξης ατόμων από ευάλωτες ομάδες της Ithaca, καθώς και την ανάπτυξη της Οργάνωσης σε συνολικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, με τη δωρεά καλύπτονται οι θέσεις του Υπεύθυνου Ανάπτυξης και του Κοινωνικού Λειτουργού της Οργάνωσης, συμβάλλοντας αφενός στην βελτίωση των υπαρχόντων δραστηριοτήτων & υπηρεσιών, αφετέρου στην περαιτέρω εξέλιξη της Ithaca, ερευνώντας και πραγματοποιώντας νέες δράσεις για την καταπολέμηση της αστεγίας και δράσεις ενσωμάτωσης και συμπερίληψης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας στοχεύοντας σε συνεχώς μεγαλύτερο αντίκτυπο και σας ευχαριστούμε πολύ που σας έχουμε στο πλευρό μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Ithaca is supported by the Stavros Niarchos Foundation (SNF) under the SNF Global Relief Initiative for the COVID-19 pandemic. 

Γνώρισε τον Λεωνίδα, πρώην εργαζόμενο της Ithaca.

Η Ithaca, πέρα από την καθημερινή παροχή υπηρεσιών υγιεινής, προσφέρει και ευκαιρίες εργασιακής επανένταξης σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού μας. Στόχος του προγράμματος, είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανακτήσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση, να προσαρμοστούν ξανά σε ένα εργασιακό περιβάλλον και να αναπτύξουν τις υπάρχουσες αλλά και νέες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν μελλοντικά.

Παράλληλα, μέσω εργασιακής συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης από εξειδικευμένη Κοινωνική Λειτουργό της ομάδας μας, παρέχουμε και υποστήριξη στην αναζήτηση μιας νέας εργασίας.

Ο Λεωνίδας,  προέρχεται από το πρόγραμμα Εργασιακής Εκπαίδευσης της Ithaca και έμεινε μαζί μας για 18 μήνες. Έπειτα, συνέχισε σε νέα εργασία σε μία άλλη οργάνωση, συνεχίζοντας να υποστηρίζει τον άστεγο πληθυσμό και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτόν!