Αντίκτυπος

Η δράση της Ithaca στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη των ατόμων από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Από τον Απρίλιο του 2016 με αφοσίωση στην προσφορά κοινωνικού έργου, η δράση της Ithaca εξασφαλίζει συνθήκες υγιεινής σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, παράλληλα με τις υπηρεσίες υγιεινής, η Ithaca δημιούργησε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης για ανθρώπους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η απασχόληση τους διαρκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια (εργασία, συμβουλευτική, ενδυνάμωση και καθοδήγηση). Στη συνέχεια, η Ithaca μέσω ενός δικτύου συνεργατών που αποτελείται από εταιρείες και φορείς, στοχεύει στην εργασιακή και κατ’ επέκταση κοινωνική τους επανένταξη.

Αποτελέσματα μέχρι σήμερα

6.500

   άμεσα ωφελούμενοι

20.976

  επισκεψεισ

104.880

   κιλά ρούχων

6.860

   ώρες λειτουργίας

13

   σημεία λειτουργίας

7

Εργαζομενοι απο κοινωνικα ευπαθεισ ομαδεσ

Η πορεία του Χρήστου, του πρώτου εργαζόμενου της Ithaca

Το Χρήστο τον γνωρίσαμε στην Αθηνάς, που ήταν και το πρώτο σημείο λειτουργίας μας, σαν ωφελούμενο της δράσης μας αλλά και σαν εθελοντή άλλων οργανώσεων και δράσεων οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον άστεγο πληθυσμό της περιοχής. Ο Χρήστος στο παρελθόν εργαζόταν σαν ελαιοχρωματιστής, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν άνεργος γι’ αυτό και αποφασίσαμε να του προσφέρουμε την πρώτη θέση εργασίας στην Ithaca δίνοντάς του την ευκαιρία να ξεκινήσει να εργάζεται. Στοχεύοντας σε μία ουσιαστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη προς το Χρήστο, πραγματοποιήθηκαν πολλές ώρες συμβουλευτικής και καθοδήγησης από την ομάδα μας αλλά και από την ομάδα του «Επίκεντρου», το οποίο αποτελεί ένα Κέντρο Ενδυνάμωσης της ActionAid. Μετά από 15 μήνες πραγματικής προσπάθειας και θέλησης, ο Χρήστος απέκτησε όλα τα απαραίτητα εφόδια και βρήκε μία νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Eίμαστε πολύ χαρούμενοι που αποτέλεσε το πρώτο μέλος της ομάδας μας και που ήμασταν δίπλα του όλο αυτό το διάστημα και συμβάλλαμε στην προσπάθειά του.

(O Xρήστος δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, θα είναι όμως για πάντα στη καρδιά μας.)

Η εξέλιξη του Πέτρου στην Ithaca

Τον Πέτρο τον γνωρίσαμε μέσα από το «Στέγαση και Επανένταξη», ένα πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πριν έρθει στην Ithaca, ο Πέτρος εργαζόταν για αρκετά χρόνια σε κατασκευαστική εταιρεία στη Νιγηρία, η οποία όμως αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της κρίσης στη χώρα. Όταν λοιπόν επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν άνεργος και παρέμεινε χωρίς εργασία για αρκετό καιρό. Έτσι, όταν άνοιξε και η δεύτερη θέση εργασίας στην Ithaca ο Πέτρος ανέλαβε ως οδηγός της κινητής μονάδας. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και όλα εκείνα τα θετικά γνωρίσματα που είχε σαν άνθρωπος αλλά και σαν εργαζόμενος, που όμως είχαν εξαφανιστεί λόγω της μη εύρεσης εργασίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και ο Χρήστος έτσι και ο Πέτρος, μέσα από τη συμβουλευτική και την υποστήριξη που του παρείχαμε σε συνεργασία με το Σωματείο Ίκελος και το Solidarity Now, προχώρησε σε μία νέα εργασία μετά από 14 μήνες στην Ithaca. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η πορεία και η εξέλιξη του Πέτρου σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί απόδειξη και κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς που το χρειάζονται.

Ο Μιχάλης, πρώην οδηγός του βαν της Ithaca, μας αφηγείται την εμπειρία του

Tον Μιχάλη τον γνωρίσαμε μέσα από το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και εργάστηκε στην ομάδα μας σαν οδηγός για 10 μήνες. Μέσα από την υποστήριξη του προγράμματος μας προχώρησε για να απασχοληθεί σε μια νέα εργασία, η οποία ταίριαζε πιο πολύ στο προφίλ και στα όνειρα του. Ο Μιχάλης μετά από την εμπειρία του σαν εργαζόμενος στην Ithaca μοιράστηκε μαζί μας τα παρακάτω λόγια. Εμείς με τη σειρά μας τον ευχαριστούμε πολύ για όλα! «Kατά τo διάστημα που μου δόθηκε η δυνατότητα να εργαστώ στην Ithaca αποκόμισα πάρα πολλά οφέλη. Το να εργάζεσαι στην Ithaca είναι η επιστροφή στην χαμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Νιώθεις γεμάτος από πρωτόγνωρα συναισθήματα όπως η αλληλεγγύη, και τη χαρά του να προσφέρεις στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Νιώθεις ότι συμβάλλεις στην κοινωνία και χτίζεις το λιθαράκι σου για έναν κόσμο χωρίς ανισότητες, άστεγους και άνεργους και πρόσφυγες που έφυγαν από την πατρίδα τους λόγω πολέμου. Νιώθεις μια μικρή υπερηφάνεια όταν βλέπεις τα χαμόγελα των ωφελούμενων όταν έρχονται και αντικρίζουν τα καθαρά τους ρούχα. Η Ιθάκη βοηθά και τους εργαζόμενους της, αλλά και τους ωφελούμενους να αποκτήσουν την ενέργεια για να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τη μετέπειτα πορεία και καλυτέρευση της ζωής τους. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που με δέχτηκαν στην παρέα της Ithaca..»

Ο Λεωνίδας έδειξε την αγάπη του για προσφορά και αλληλεγγύη

Λίγο καιρό μετά την ίδρυση μας γνωρίσαμε το Λεωνίδα, ως ωφελούμενο της
δράσης μας. Εργαζόταν για πολλά χρόνια ως ελαιοχρωματιστής, εξαιτίας
όμως της οικονομικής κρίσης βρέθηκε άνεργος και άστεγος. Μέσω της συχνής
επικοινωνίας μας, η ομάδα μας διαπίστωσε τις δυνατότητες του, τα θετικά
του στοιχεία και τη διάθεσή του να αλλάξει τη ζωή του, για αυτό και τον
«αγκάλιασε» λίγους μήνες μετά ως έναν από τους εργαζόμενους στο πεδίο
λειτουργίας.

Ως υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία, υποδοχή και εξυπηρέτηση των
ωφελούμενων της Ithaca, ο Λεωνίδας κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να
αποδείξει την αγάπη του για προσφορά και αλληλεγγύη και να επανακτήσει
όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του που είχαν χαθεί λόγω της μακροχρόνιας
επαγγελματικής αδράνειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η υπευθυνότητα,
ο επαγγελματισμός, η ακεραιότητα και η συνέπεια του, έκαναν το Λεωνίδα
απαραίτητο για το έργο μας.

Ο Λεωνίδας από τον Απρίλιο του 2020, εργάζεται μόνιμα σε μία δομή όπου και πάλι προσφέρει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.