Αντίκτυπος

Η δράση της Ithaca στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη των ατόμων από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Από τον Απρίλιο του 2016 με αφοσίωση στην προσφορά κοινωνικού έργου, η δράση της Ithaca εξασφαλίζει συνθήκες υγιεινής σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, παράλληλα με τις υπηρεσίες υγιεινής, η Ithaca δημιούργησε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης για ανθρώπους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η απασχόληση τους διαρκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια (εργασία, συμβουλευτική, ενδυνάμωση και καθοδήγηση). Στη συνέχεια, η Ithaca μέσω ενός δικτύου συνεργατών που αποτελείται από εταιρείες και φορείς, στοχεύει στην εργασιακή και κατ’ επέκταση κοινωνική τους επανένταξη.

Αποτελέσματα μέχρι σήμερα

9.249

ωφελουμενοι

35.692

  επισκεψεισ

178.460

   κιλά ρούχων

1.871

   ολοκληρωμενα αιτηματα κοινωνικησ υπηρεσιασ

484

   Συνεδριεσ εργασιακησ συμβουλευτικησ
 

48

ωφελουμενοι που ενταχθηκαν στην αγορα εργασιασ

Ο Kώστας προσφέρει χρόνο και δίνει δύναμη στις ευάλωτες ομάδες

Ο Κώστας ήταν εργαζόμενος σε τεχνικά επαγγέλματα. Για περίπου έναν χρόνο, βρέθηκε στην ομάδα της Ithaca, όπου έγινε και ένα από τα πρόσωπα αναφοράς. Όντας υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία, υποδοχή και εξυπηρέτηση των ωφελούμενων της Κινητής Μονάδας σε κάθε σημείο υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων, ερχόταν σε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που μας επισκέπτονταν και πάντα τους αντιμετώπιζε με ένα αίσθημα ευθύνης και σεβασμού για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. 

Παράλληλα με την εργασιακή εκπαίδευση του Προγράμματος για να προσαρμοστεί ξανά σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, λάμβανε καθόλη τη διάρκεια παραμονής του στην οργάνωση, εργασιακή συμβουλευτική και ενδυνάμωση, από την εξειδικευμένη Κοινωνική Λειτουργό της ομάδας μας μέσα από ατομικές συνεδρίες. 

Σχεδόν 3 χρόνια άστεγος, διαμένοντας σε δομές, μέσα από την Ithaca κατάφερε να πραγματοποιήσει και το όνειρό του: να βρει το δικό του σπίτι και να στεγάσει κάθε όνειρο και ελπίδα από εδώ και στο εξής. Αποχωρεί, λοιπόν, έχοντας ξεκινήσει σε νέα θέση εργασίας και όλα τα εφόδια για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία του, δείχνοντάς μας ότι η αλλαγή ξεκινάει από τους ευατούς μας. 

Κώστα, σ’ ευχαριστούμε και είμαστε περήφανοι για σένα!

Ο Αντώνης ήταν εκεί για τους Άστεγους του Πολυδύναμου Κέντρου

Για πολλά χρόνια, ο Αντώνης ήταν εργαζόμενος στα τουριστικά επαγγέλματα. Οι συγκυρίες, όμως τον οδήγησαν στο φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας. Εκείνος, όμως, δεν το έβαλε κάτω! Για 10 περίπου μήνες ο Αντώνης βρέθηκε στην αγκαλιά της Ithaca. Εργάστηκε σε ένα πόστο ευθύνης, όντας υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία, υποδοχή και εξυπηρέτηση των ωφελούμενων  στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων.

Του δώσαμε αυτά που για τόσο καιρό είχε στερηθεί: ένα οργανωμένο περιβάλλον εργασίας, μία ομάδα που θα το φροντίζει και θα του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία. Ο Αντώνης δεν άργησε να ανταποδώσει όλα όσα του προσφέρθηκαν στους ωφελούμενους του Πολυδύναμου Κέντρου. Με συμπόνοια και κατανόηση χάρισε τη φροντίδα που τόσο έλειπε σε αστέγους και ανθρώπους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δώρισε χαρά και ελπίδα σε όλους. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την εξέλιξή του αυτό το σύντομο διάστημα που βρέθηκε ανάμεσά μας.

Αφού δέχθηκε εξατομικευμένες συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού του, τη διαδικασία της συνέντευξης και αξιοποιώντας το μεγάλο δίκτυο επαφών της Ithaca, πλέον εργάζεται σε μία άλλη οργάνωση, συνεχίζοντας να υποστηρίζει ευάλωτες ομάδες και συγκεκριμένα, ασυνόδευτα παιδιά & εφήβους. 

Ευχόμαστε στον Αντώνη κάθε καλό στο επόμενο βήμα της ζωής του, συνδυάζοντας όλα τα όμορφα χαρακτηριστικά του εαυτού του και όλα τα εφόδια που αποκόμισε από την παρουσία του στην Ithaca. Όλοι μας σε ευχαριστούμε πολύ, από καρδιάς!

Ο Παναγιώτης δε σταμάτησε να υποστηρίζει τους ευάλωτους

Ο Παναγιώτης εργάστηκε στην Ithaca για 10 μήνες ως οδηγός της κινητής μονάδας και ήταν υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία, υποδοχή και εξυπηρέτηση των ωφελούμενων της Ithaca στο πεδίο.

Πριν την Ithaca, εργαζόταν για καιρό στο χώρο του τουρισμού, μέχρι που βρέθηκε να είναι μακροχρόνια άνεργος και γι’ αυτό εντάχθηκε στην ομάδα μας. Πάντοτε με ευαισθησία και χαμόγελο, ο Παναγιώτης ακούραστα προσέφερε στους ωφελούμενους που ζητούσαν τη βοήθειά του στο πεδίο. Πρόκειται για έναν αξιαγάπητο άνθρωπο, που ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του, με χαρακτηριστικά που θα εκτιμήσουν όλοι στα επόμενα βήματα της ζωής του.

Ο Παναγιώτης λαμβάνοντας, αυτό το διάστημα, συμβουλευτική υποστήριξη, με τη συνδρομή της κοινωνικής μας λειτουργού κατάφερε να βρει ήδη νέα απασχόληση. Αφού δέχθηκε εξατομικευμένες συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού του, τη διαδικασία της συνέντευξης και αξιοποιώντας το μεγάλο δίκτυο επαφών της Ithaca, ο Παναγιώτης θα εργαστεί σε γνωστή αλυσίδα υπεραγορών. Είμαστε, πραγματικά, πολύ περήφανοι για εσένα, Παναγιώτη!

Ο Λεωνίδας έδειξε την αγάπη του για προσφορά και αλληλεγγύη

Λίγο καιρό μετά την ίδρυση μας γνωρίσαμε τον Λεωνίδα, ως ωφελούμενο της δράσης μας. Εργαζόταν για πολλά χρόνια ως ελαιοχρωματιστής, εξαιτίας όμως της οικονομικής κρίσης βρέθηκε άνεργος και άστεγος. Μέσω της συχνής επικοινωνίας μας, η ομάδα μας διαπίστωσε τις δυνατότητες του, τα θετικά του στοιχεία και τη διάθεσή του να αλλάξει τη ζωή του, για αυτό και τον «αγκάλιασε» λίγους μήνες μετά ως έναν από τους εργαζόμενους στο πεδίο λειτουργίας.

Ως υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία, υποδοχή και εξυπηρέτηση των ωφελούμενων της Ithaca, ο Λεωνίδας κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να αποδείξει την αγάπη του για προσφορά και αλληλεγγύη και να επανακτήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του που είχαν χαθεί λόγω της μακροχρόνιας επαγγελματικής αδράνειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η υπευθυνότητα, ο επαγγελματισμός, η ακεραιότητα και η συνέπεια του, έκαναν τον Λεωνίδα απαραίτητο για το έργο μας.

Όταν τον ρωτήσαμε πώς είναι η ζωή του μετά την Ithaca, εκείνος απάντησε: Ένα όνειρο, αυτό…

Σ’ ευχαριστούμε θερμά, Λεωνίδα!

(Ο Λεωνίδας από τον Απρίλιο του 2020, εργάζεται μόνιμα σε μία δομή όπου και πάλι προσφέρει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη).

Ο Μιχάλης, πρώην οδηγός του βαν της Ithaca, μας αφηγείται την εμπειρία του

Tον Μιχάλη τον γνωρίσαμε μέσα από το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και εργάστηκε στην ομάδα μας σαν οδηγός για 10 μήνες. Μέσα από την υποστήριξη του προγράμματος μας προχώρησε για να απασχοληθεί σε μια νέα εργασία, η οποία ταίριαζε πιο πολύ στο προφίλ και στα όνειρα του.

Ο Μιχάλης μετά από την εμπειρία του σαν εργαζόμενος στην Ithaca μοιράστηκε μαζί μας τα παρακάτω λόγια: «Kατά τo διάστημα που μου δόθηκε η δυνατότητα να εργαστώ στην Ithaca, αποκόμισα πάρα πολλά οφέλη. Το να εργάζεσαι στην Ithaca είναι η επιστροφή στην χαμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Νιώθεις γεμάτος από πρωτόγνωρα συναισθήματα όπως η αλληλεγγύη, και τη χαρά του να προσφέρεις στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Νιώθεις ότι συμβάλλεις στην κοινωνία και χτίζεις το λιθαράκι σου για έναν κόσμο χωρίς ανισότητες, άστεγους, άνεργους και πρόσφυγες που έφυγαν από την πατρίδα τους λόγω πολέμου. Νιώθεις μια μικρή υπερηφάνεια όταν βλέπεις τα χαμόγελα των ωφελούμενων όταν έρχονται και αντικρίζουν τα καθαρά τους ρούχα. Η Ιθάκη βοηθά και τους εργαζόμενους της, αλλά και τους ωφελούμενους να αποκτήσουν την ενέργεια για να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τη μετέπειτα πορεία και καλυτέρευση της ζωής τους. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που με δέχτηκαν στην παρέα της Ithaca!».

Εμείς με τη σειρά μας τον ευχαριστούμε πολύ για όλα!

Η εξέλιξη του Πέτρου στην Ithaca

Τον Πέτρο τον γνωρίσαμε μέσα από το «Στέγαση και Επανένταξη», ένα πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πριν έρθει στην Ithaca, ο Πέτρος εργαζόταν για αρκετά χρόνια σε κατασκευαστική εταιρεία στη Νιγηρία, η οποία όμως αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της κρίσης στη χώρα. Όταν λοιπόν επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν άνεργος και παρέμεινε χωρίς εργασία για αρκετό καιρό.

Έτσι, όταν άνοιξε και η δεύτερη θέση εργασίας στην Ithaca, ο Πέτρος ανέλαβε ως οδηγός της κινητής μονάδας. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και όλα εκείνα τα θετικά γνωρίσματα που είχε σαν άνθρωπος αλλά και σαν εργαζόμενος, που όμως είχαν εξαφανιστεί λόγω της μη εύρεσης εργασίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και ο Χρήστος έτσι και ο Πέτρος, μέσα από τη συμβουλευτική και την υποστήριξη που του παρείχαμε σε συνεργασία με το Σωματείο Ίκελος και το Solidarity Now, προχώρησε σε μία νέα εργασία μετά από 14 μήνες στην Ithaca.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η πορεία και η εξέλιξη του Πέτρου σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί απόδειξη και κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς που το χρειάζονται!

Η πορεία του Χρήστου, του πρώτου εργαζόμενου της Ithaca

Τον Χρήστο τον γνωρίσαμε στην Αθηνάς, που ήταν και το πρώτο σημείο λειτουργίας μας, σαν ωφελούμενο της δράσης μας αλλά και σαν εθελοντή άλλων οργανώσεων και δράσεων οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον άστεγο πληθυσμό της περιοχής.

Ο Χρήστος στο παρελθόν εργαζόταν σαν ελαιοχρωματιστής, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν άνεργος γι’ αυτό και αποφασίσαμε να του προσφέρουμε την πρώτη θέση εργασίας στην Ithaca, δίνοντάς του την ευκαιρία να ξεκινήσει να εργάζεται. Στοχεύοντας σε μία ουσιαστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη προς τον Χρήστο, πραγματοποιήθηκαν πολλές ώρες συμβουλευτικής και καθοδήγησης από την ομάδα μας αλλά και από την ομάδα του «Επίκεντρου», το οποίο αποτελεί ένα Κέντρο Ενδυνάμωσης της ActionAid. Μετά από 15 μήνες πραγματικής προσπάθειας και θέλησης, ο Χρήστος απέκτησε όλα τα απαραίτητα εφόδια και βρήκε μία νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Eίμαστε περήφανοι που αποτέλεσε το πρώτο μέλος της ομάδας μας και που ήμασταν δίπλα του όλο αυτό το διάστημα και συμβάλλαμε στην προσπάθειά του!

(O Xρήστος δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, θα είναι όμως για πάντα στην καρδιά μας.)